Кой не обича дюнери? Аз поне не познавам такива хора... Предлагам

...
Кой не обича дюнери? Аз поне не познавам такива хора... Предлагам
Коментари Харесай

Дюнер с фалафели от леща, халуми и сусамово-чеснов сос

Кой не обича дюнери? Аз най-малко не познавам такива хора... Предлагам ви да се насладите на един вегетариански вид, който е не по-малко апетитен и благоуханен от класическия с месо. Ако изключите чесъна и лука от рецептата, бихте могли да ги подготвите няколко часа или даже ден предварително и да им се насладите на работното си място, на път, на пикник... Така ще имате здравословна и засищаща храна подръка на всички места.

Необходимите артикули:

За фалафелите:

250 г алена леща
150-170 г брашно
1 глава кромид лук
1-2 скилидки чесън
1 ч.л. пикантен червен пипер (по желание)
1 ч.л. кимион
1 ч.л. бакпулвер
½ китка магданоз
сол и черен пипер на усет

За сусамовия сос:

200 г заквасена сметана
3 с.л. сусам (30 г)
2 с.л. зехтин
1-2 скилидки чесън

Още нужни:

400-500 г сирене халуми
5 бр. арабски питки – 30 см в диаметър (ако са с по-малък диаметър, да бъдат десетина на брой)
1 глава кромид лук
няколко листа айсберг салата, цикория или друга хрупкава по желание

 

Начин на подготвяне:

1. За фалафелите – лещата кипва с лука, чесъна и подправките. Вода се сипва на няколко пъти по малко, с цел да се получи най-после доста гъста примес. Изсипва се в гевгир, с цел да се отцеди. Пюрира се с магданоза и бакпулвера, разбърква се с брашното. Доовкусява се при нужда с още кимион, сол и черен пипер. Оставя се на мира 30 минути.

2. С помощта на две с.л. се загребва от сместа и фалафелите се изпържват добре (на междинен огън) допълнително олио. Отцеждат се от непотребната лой върху кухненска хартия.

3. Сусамът се запича за секунди на изсъхнал тиган, като се разбърква, с цел да не загори. Внимание: бързо загаря! Kато изстине, се пюрира и разбърква със сметаната, зехтина, счукания авансово чесън и сол на усет. (Внимавайте със солта, тъй като сиренето е много солено.)  4. Халумито се нарязва на тънки шайби (0.5 см) и се запича на оребрен тиган (предварително намазан с малко мазнина).

5. Арабските питки се запичат небрежно в загрята на най-много фурна.

6. Всяка се намазва със сусамовия сос, разпределя се халумито, поръсва се с нарязана салата и лук, подреждат се 7-8 фалафела по два в ред и се завива компактно, като от долната страна се затваря, с цел да не изпадне плънката. Готовият дюнер се притиска леко от горната страна и се сервира.

Вместо сусам може да ползвате 2 с.л. сусамов тахан. По предпочитание, за повече кремообразност, в соса може да добавите 1-2 с.л. майонеза. А за повече хрупкавост преди сервиране запечете готовите дюнери 5-7 минути в авансово загрята на най-много фурна.

 

Петя е кулинар и странник, създател на книги и жена, която обича провокациите. Ще е безпределно щастлива, в случай че някои от рецептите й станат неразделна част от вашето всекидневно меню. Вярва, че нищо не може да ни се опре, в случай че имаме храброст, предпочитание, уместно въодушевление и метод, с цел да превърнем храненето в един паметен миг за хората, които обичаме, и за нас самите. Други предписания на Петя можете да откриете в книгите " 111 предписания към света ", " 69 изпитани афродизиака " или в персоналния й блог.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР